Historia danska tiden

Krapperups borg byggdes på 1300-talet

Den förste kände ägaren till Krapperup är riddaren Jens Jensen. År 1314 skrev han sig till Brunnby, men före mitten av 1300-talet skrev han sig till Krapperup, vilket tyder på att det var han som lät uppföra borgen under den första hälften av 1300-talet.

Den förste ägaren av släkten Krognos var riddaren Stig Pedersen som vid sin död 1353 skrevs till Krapperup. Han var gift med Sophie, troligen en dotter till Jens Jensen, och det var troligen genom henne han kom i besittning av borgen. Stig Pedersen efterträddes av sonen Peder, som i sin tur efterträddes av sonen Stig. Denna Stig var en av Danmarks mest bemärkta och mäktigaste män. Han utökade sitt och ättens godsinnehav genom att inköpa Karsholmen och Bollerup. Efter sin död 1412 begravdes han under stora hedersbetygelser i Lunds domkyrka.

Stig Pedersen efterträddes av sonen Oluf, kallad ”den rige”. Om dennes tredje hustru, Hille, berättas en av den tidens mest skandalomsusade historier, historien om sandbarnet. I slutet av 1400-talet var riksrådet Oluf Stigsen d.y., sonson till "den rige", herre på Krapperup och Bollerup. Det var han som ordnade det storslagna bröllopet på Bollerup år 1502. Den siste manlige ättlingen av familjen Krognos var Oluf Mouridsen, som avled 1573. Hans farmor Anne Gyldenstierne överlevde både sin make Oluf Stigsen d.y. och sin son. Hon ingick sedan nytt äkenskap med riksrådet Predbjörn Podebusk.

Genom ingifte inom dessa båda familjer övergick Krapperup 1540 till Mourids Clausen Podebusk, som var systerson till Mourids Olufsen. Han dog 1593. Det berättas om hans son, Claus Podebusk, att han var så rik, att han utom huvudgården ägde 1.800 bondgårdar. Han blev den siste Podebusk av betydelse. Den nuvarande borgen, omgiven av djupa vattengravar med lodräta stensatta sidor, anlades av Mourids Clausen Podebusk efter nordiska sjuårskrigets slut 1570. Den av honom uppförda huvudlängan, som ännu ingår i den nuvarande borgbyggnaden, hade ett åttkantigt försvarstorn i ena hörnet. Herr Claus efterlämnade vid sin död 1616 två söner och tre döttrar, av vilka den ena, Lisbet, gifte sig med landsdomaren i Skåne Henrik Gyldenstierne till Svaneholm, och de bodde en tid på Krapperup. Senare övertog de Karsholm. Under Henriks tid, sannolikt omkring 1620, utfördes den egendomliga kritstensdekorationen med sjuuddiga vita stjärnor, som omger fönstren och pryder väggarna på Krapperup. När han senare flyttade till Karsholm lät han pryda även detta slotts fasad med samma utsmyckning, vilken ännu fanns kvar vid mitten av 1800-talet.

Instagram

Vi använder cookies för att ge statistik som hjälper oss att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Du kan läsa mer eller stänga av dem om du föredrar det. Genom att fortsätta använda webbplatsen utan att ändra inställningar godkänner du användningen av cookies. Läs mer »